Zabawa z recyklingiem trwa
- Christoph
- Kontaktowanie:
Zabawa z recyklingiem trwa
Witam
Zabawa z z recyklingiem trwa dalej
pilniki bardzo ladnie sie sprawdzily jako material na Noze tokarskie, wpadlem w szal wykonywania ruznych form Nozy tokarskich
Jak juz wspomnialem material bardzo dobry zachartowany w calej masie stali nie tylko powiezchniowo srednia twardosci to 67 Rrokwel, smialbym powiedziec ze material jest twardszy od Stali HSS
Jescze kilka pilnikuw bedzie musiec umrzec i bedzie niezla kolekcja
Formy nazedzi wykonanae sa z grubsza ostateczne ostrzenie i nadanie narzedziom dokladnego kata skrawania nastapi na ostszarcze Tormek-7
Zabawa z z recyklingiem trwa dalej

Jak juz wspomnialem material bardzo dobry zachartowany w calej masie stali nie tylko powiezchniowo srednia twardosci to 67 Rrokwel, smialbym powiedziec ze material jest twardszy od Stali HSS
Jescze kilka pilnikuw bedzie musiec umrzec i bedzie niezla kolekcja

Formy nazedzi wykonanae sa z grubsza ostateczne ostrzenie i nadanie narzedziom dokladnego kata skrawania nastapi na ostszarcze Tormek-7
Pozdrowienia Christoph
Re: RE: Zabawa z recyklingiem trwa
Ładna kolekcja. Czy na początku zabawy z toczeniem wystarczy taki naostrzony pilnik za 20-30zł? W zagranicznych tutorialach nie wszyscy polecali tego typu narzędzia. Proponowali raczej wykonanie dłuta z resoru samochodowego ale to już jest kawał stali. Czy może już lepiej kupić jakąś przygotówkę z HSS (https://www.e-darmet.pl/noze-oprawkowe- ... t-298.html) i coś tam z tym pokombinować?Christoph pisze:Witam
Zabawa z z recyklingiem trwa dalejpilniki bardzo ladnie sie sprawdzily jako material na Noze tokarskie, wpadlem w szal wykonywania ruznych form Nozy tokarskich
![]()
Jescze kilka pilnikuw bedzie musiec umrzec i bedzie niezla kolekcja![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Re: Zabawa z recyklingiem trwa
@Christoph- czym obrabiałeś te pilniki ? Jakaś obróbka cieplna ?
- Maciej
- Kontaktowanie:
Z mojej perspektywy samouka. Kupiłem wiele dłut, których w zasadzie nie wykorzystuję. Po jakimś czasie okazało się, że w zasadzie używam dwóch - trzech. Sporego dłuta, które doradził i pomógł kupić Pan Ryszard, dużo mniejszego dłuta półokrągłego i lekko wklęsłego oraz półokrągłego płaskiego. A, i czasem (w sumie najczęściej) jednego zwykłego, stolarskiego. Ale też prawda, że nie toczę misek ani jakiś wybajerowanych przedmiotów, tylko drobne wałki.
Póki co mam koszyk przeróżnych "narexów" z dluta.pl których prawdą a Bogiem nie używam i ciągle wracam do tych trzech ulubionych.
Jedno dłuto jakie bym chciał, to jakieś porządne do obróbki zgrubnej. A tak poza tym - bardziej mi brakuje umiejętności niż narzędzi.
Póki co mam koszyk przeróżnych "narexów" z dluta.pl których prawdą a Bogiem nie używam i ciągle wracam do tych trzech ulubionych.
Jedno dłuto jakie bym chciał, to jakieś porządne do obróbki zgrubnej. A tak poza tym - bardziej mi brakuje umiejętności niż narzędzi.
Witam,
Trudno u nas znaleźć porządny nóż do obróbki zgrubnej. Można się zastanowić nad Narex HSS 3/4" z www.dluta.pl.
Trudno u nas znaleźć porządny nóż do obróbki zgrubnej. Można się zastanowić nad Narex HSS 3/4" z www.dluta.pl.
https://dluta.pl/dluta-dla-tokarzy/nare ... epnej.html
to pierwsze ...
mam kształt w zarysie , następne do misy -które ??
to pierwsze ...
mam kształt w zarysie , następne do misy -które ??
Krótki przegląd noży i do jakiego zastosowania tutaj.
Pytanie z innej beczki, na jakiej gradacji kończycie ostrzenie ?